Igår slängde vi ihop en kvällsgröt till vår lilla kille här hemma som blev väldigt uppskattad. Att göra egen barnmat/gröt är väldigt enkelt och man besparas då alla de tillsatser och sockerarter som gömmer sig i köpealternativen. Dagens gröt fick en bas av bovete/havegryn/nyponskalsmjöl och kokades upp i kokosmjölk. Den i sig är extremt proppad med nyttigheter. För att boosta upp järnhalten då barn behöver 8 mg/dag så hackade jag dessutom ner torkade aprikoser som är en fantastisk järnkälla och tillför även lite naturlig sötma. Viktigt att tänka på när man köper aprikoser är dock att välja de ekologiska då de ”vanliga” (dvs icke ekologiska) genomgår en process där man använder en stor dos svavel för att få dem hålla sig orangea i färgen och hålla längre. Svavel är högt allergiframkallande och något som inte hör hemma i våra kroppar, speciellt inte våra barns. Ekologiska är däremot osvavlade och får därav en brun färg.

Grötbas (räcker till många portioner)
1 dl Skrädmjöl (mixa 1 dl eko havregryn med stavmixer till mjöl)
1 dl eko bovetemjöl
0,25 dl nyponskalsmjöl
Blanda samman alla mjöler och förvara i burk.

Recept Kokosgröt med aprikoser
1,5 – 2 dl kokosmjölk (jag använder Kung Markattas)
1 msk grötmix (se ovan)
4 aprikoser

Koka upp kokosmjölken med grötmixen till önskad konsistens, öka för tjockare. Hacka ner aprikoserna och voíla! 

Hur enkelt och näringsrikt som helst -utan tillsatser och konstigheter! ♡