Hej, hur glad blir man inte av att sommaren gjorde entré med dunder och brak denna vecka?! Vi har kommit hem från Kalmar och hunnit landa, så nu kommer jag fortsätta bomba er med recept mer eller mindre dagligen. Mitt mål är nämligen att motivera er att inte låta sommarsemestern bli en hälsosvacka -utan snarare en hälsostart!

Idag kör vi på något somrigt: Min rabarberkompott med mandelcrumble och vaniljgrädde. Fri från gluten och vitt socker. Paleo, vego och LCHF. Smaka av utan sötning, vissa gillar den lite syrliga smaken, och tillsätt ev kokossocker om du vill ha mer sötma. Denna enkla efterrätt är god, mättande och nyttig med fina fetter, omega-3 (chia) och vitaminer. Använd gärna min mandelcrumble som bas i andra bakverk så som cheesecakes etc och rabarberkompotten som rabarberkräm. Hoppas ni ska gilla den! 🙂

MANDELCRUMBLE
50 g smör (går med kokosolja, men godast med smör)
1 dl mandelmjöl
1 nypa vaniljpulver
0,5 tsk krossat flingsalt

Sätt ugnen på 125 grader. Smält smöret och blanda i mandelmjölk, vaniljpulver och flingsalt i smöret i kastrullen till en smet. Bred ut smeten på en smörpappersbeklädd plåt och ställ in i ugnen i ca 20-25 min, eller tills det blivit gyllenbrunt. Ta ut, låt svalna och smula sedan sönder. En underbar mandelcrumble är nu klar!

RABARBERKOMPOTT (RABARBER/JORDGUBBSKRÄM)
4 mindre portioner
1 dl vatten
100 g rabarber (hackade)
10 jordgubbar
1 nypa vaniljpulver

1 msk chiafrön
ev. 2 tsk kokossocker

Häll vatten, vaniljpulver, rabarber och jordgubbar i en kastrull och värm upp ordentligt tills rabarbern och jordhubbarna mjuknar upp och delar sig till en smet. Rör under uppvärmning och häll i chiafrön, medan de sväller och vatten kokar bort så blir kompotten/krämen fastare. Välj hur tjock du vill ha den och smaka sedan av den för att se om du vill ha den naturligt syrlig eller eventuellt tillsätta lite kokossocker. Ta av plattan och låt svalna.


VANILJGRÄDDE
Grädde (eller kokosgrädde för Paleo) efter önskad mängd
Vaniljpulver

Vispa grädden/kokosgrädden tillsammans med lite vaniljpulver så att det blir en lite vaniljig smak. Fördela sedan mandelcrumblen med rabarberkompotten och vaniljgrädden i lager på varandra i fina serveringsglas. Voila!