Känner ni igen er i den där ständiga funderingen över vad man ska laga till frukost när köpmacka och yoggi är ute ur bilden?! Det ska vi ändra på! Nyttig frukost ska vara en enkel och god vana med variation av innehåll. Så fram med penna och papper för i höst kommer en hel drös med goda frukosttips på riktigt näringsrik och god frukostmat för både liten och stor. Vissa så enkla att man bara ”slänger ihop” och andra som man fiffigt kan förbereda kvällen innan och bara plockar ut ur kylskåpet och serverar familjefolket på. Först ut kommer min mumsiga paleomüsli som du enkelt kan göra en stor sats av på söndagseftermiddagen och förvara i minst en vecka i skafferiet eller två om du förvarar den i kylen. Det är proppat med nyttiga fetter, mineraler, vitaminer och antioxidanter som ger din kropp en bra start på dagen.

Innehållet på nötter kan du variera efter tycke och smak och den passar ypperligt bra att servera med nötmjölk (här kan du läsa om hur du gör cashewnötsmjölk) eller på kokosgrädde.

PERFEKT PALEOMÜSLI
1 liter
6 dl mix av mandel, cashew och hasselnötter  (eller andra nötter såsom valnötter, macadamia och para)
1 dl pumpakärnor
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl smält kokosolja
2 msk flytande honung eller agave
1 dl torkad frukt eller bär (torkade osvavlade aprikoser och tranbär är superbra)
1,5 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
2,5 tsk kanel
ev. 0,5 tsk kardemumma om du gillar smaken
3 msk chiafrön
Sätt på ugnen på 165 grader. Börja med att hacka nötter i grova bitar och blanda dem med pumpakärnor, solroskärnor och sesamfrön i en stor skål. Häll i kokosoljan och honungen och rör om ordentligt. Blanda sedan i salt, vaniljpulver, kanel och eventuellt kardemumma (gillar du inte smaken i vanliga fall så avstå). Ta fram en plåt med bakplåtspapper och bred ut müslin i ett jämnt lager. Skjuts in i ugnen i ca 10 minuter (men håll koll så det inte bränns). Ta sedan ut plåten och rör om ordentligt så att müslin som var underst nu hamnar överst osv. In i ugnen igen i 8-10 minuter och håll koll. Under tiden hackar du den torkade frukten i grova bitar och när du tar ut müslin igen så blandar du om den tillsammans med fruktbitarna. Viktigt är att inte ta i frukten tidigare än här då det annars bränns. In i ugnen i 4-5 minuter, ta ut och låt stå framme tills det svalnat. Rör nu även ner chiafrönen och häll upp i en burk och förvara i skafferi eller kyl. Njut! ♥