Nu ska ni receptet på en fantastisk juldessert som äts med gott samvete! Den är krämig och mättande med sin fina kombination av saffran, vanilj och pepparkaka. Den är raw, vegan och paleo-vänlig och slängs ihop väldigt fort. Jag har toppat den med lite ekologisk choklad (vegan) från Vivani (92% kakao) och kanel. Hoppas ni ska gilla den! Tagga den gärna med #organicbymommy på sociala medier.
SAFFRAN- & VANILJCHEESECAKE MED PEPPARKAKSBOTTEN
Botten
17 dadlar
2 dl mandelmjöl
stor nypa salt
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald ceylon-kanel (äkta kanel)
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk kardemumma
 eller 2 msk pepparkakskrydda
Fyllningen
5 dl cashewnötter (blötlagda i vatten i minst 5 timmar, helst över natten)
1,25 dl kokosolja 
1,25 dl kokosgrädde eller kokosmjölk (den feta vita delen, eller ex Garants/Änglamarks variant som är jämn i konsistens)
0,5 dl vatten
0,75-1 dl honung (efter önskad sötma, gärna raw)
2 tsk vaniljpulver   
nypa salt
 1 paket (0,5 gram) saffran
Börja med mixa samtliga ingredienser till botten i en mixer/med stavmixer och tryck ner i en springform med bakplåtspapper (jag använder en mindre form från Panduro) eller brödform. Ställ i kylen.
Häll av cashewnötterna och placera dem i en mixer tillsammans med kokosolja, kokosgrädde/kokosmjölk, vatten, honung, salt och vaniljpulver. Låt det mixas till en jämm krämig smet (ibland upp till 7 minuter). Ta fram pepparkaksbotten från kylen och häll därefter i en tredjedel av smeten i formen -ställ in i kylen. De resterande två tredjedelarna av smeten ska bli saffransfyllningen och här beroende på om du vill ha den med stark saffranssmak tar du mellan ett halvt saffranskuvert till ett helt. Jag brukar ta ca 75% av saffranet och spara resten till annat bak (vi pratar om smulor här, men då saffran är en så kraftfull krydda får man smaka av). Mixa upp smeten med saffranet och häll över vanilfyllningen. In i kylen i minst 6 timmar och servera gärna kallt. Du kan absolut frysa denna, bara ta fram och låt tina upp en stund innan.
Njut!