God morgon, dan före dopparedan är här och jag hoppas att ni inte har kroppen fylld med stress och måsten. Man kan faktiskt sänka kraven och få till en hejdundrande jul utan all prestationsanda! Idag tänkte jag lyxa till med ett recept som kommer få den mest sockergalna farfarn i världen att krokna – vad sägs om Rocky Road med krämig choklad och kolaöverdrag proppat med nyttiga frön, nötter, bär och puffar? Är man nötallergiker så skippa nötter och byt ut mot frön och kärnor, går minst lika bra!

Receptet är enklare än du tror och den längsta tillagningstiden är för kolan på 25 minuter. Men det är det värt, jag lovar.  Chokladfudgen slänger du ihop på ett kick och därefter kan du själv välja vilka nötter/frön/bär/puffar du vill ha i. Jag tror pistachenöt skulle vara supergod i, men hade inga hemma. Därefter hade jag i solrosfrön + pumpakärnor (jag rostade dem i stekpannan med lite kokosolja och salt innan men det kan man skippa), gojibär, jordnötter, bovetepuffar och cashewnötter.

ROCKYROAD
25 bitar

Kolan:
40 gram kokosolja
0,8 dl kokossocker (björksocker vid LCHF)
0,25 dl honung/agave/lönnsirap
1 msk kakao (gärna raw)
0,8 dl kokosmjölk
nypa salt

Börja med kolan: Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Rör sedan i kokossocker, honung/agave, kakao, kokosmjölk och salt och låt stå och puttra under omröring i minst 20 minuter och den börjar bli lite seg i konsistensen. Ta av från plattan och ställ åt sidan så länge.

Chokladfudge:
0,6 dl kokosolja 0,75 dl jordnötssmör (eller mandelsmör/hasselnötssmör – skippa nötsmör helt om du vill ha nötfri) 2,5 msk honung/agave/björksocker/sötströ (sötströ eller björksocker vid LCHF/agave vid Paleo + vegan) 1 dl raw kakao (eller vanlig kakao) ev. 1 tsk vaniljpulver
Smält kokosolja och jordnötssmör/annat nötsmör (eller skippa helt om du vill ha nötfri) i en kastrull på medellåg värme tills dess att det blir en smet. Blanda i honung/agave/sötning och rör väl så att det fördelar sig ordentligt. Ta av kastrullen från plattan och häll i kakao och vaniljpulver, blanda smeten väl och rör sedan i önskad fyllning (frön/nötter/torkade bär och frukt med mera, förslag nedanför). Blanda sedan i hälften av kolasåsen och bred ut i en pappersklädd form ca 25×25 cm (inte så jättenoga) till ett jämt lager. Bred därefter på andra hälften av kolasmet och strössla på mer av frön/nötter/torkade bär etc. Ställ in i kylen i minst 3 timmar, ta ut och skär upp i bitar och servera kyld.

fyllning (går att variera helt efter önskan):
1 näve solrosfrö
1 näve pumpakärnor
2 nävar jordnötter
1 näve cashewnötter
ordentligt med gojibär
ordentligt med bovetepuffar
lite flingsalt