Här hemma går jakten varm efter vegetariska smarrigheter att berika matsedeln med och en naturligt glutenfri falafel är något vi sedan länge har önskat som tillskott. Senaste försöket vart torra och kompakta och motivationen än högre att lyckas skapa några riktigt saftiga små orientaliska kikärtsbollar. Igår lyckades vi! Både med underbara falaflar, vitlökssås och pitabröd som smakar pitabröd -allt fritt från gluten och mejerier. Jag har sedan tidigare tagit fram ett pitabröd för LCHF/Paleo men denna gång ville jag testa med något mer orginal-liknande variant. Orginalreceptet är från grymma Nilla men i vanlig ordning omgjord baserad på vad jag hade hemma.

GLUTENFRI FALAFEL
4 portioner
2 X 390 gram förkokta eko kikärtor
2 ägg
2 tsk fiberhusk
1,25 dl hackad persilja
2,5 vitlöksklyftor
1 liten gullök
0,5 dl eko olivolja
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
3 tsk spiskummin
svartpeppar
ev. hackad korriander
olivolja till stekning

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att skölja kikärtorna väl i vatten, låt rinna av och häll dem sedan i en mixer/matberedare. Blanda i samtliga ingredienser och mixa tills det blir en slät smet, smaka då av och justera eventuella kryddor. Klicka sedan ut smeten på en bakpappersklädd plåt i storleken av små bollar. In i ugnen i ca 5-10 minuter. Ta ut och stek i rikligt med olivolja. Servera med sallad, rödlök, tomat, gurka, vitlöksås eller andra röror. Falafel går att äta både i pitabröd och som huvudingrediens i en grönsallad. Jag brukar ta med pita till middag och resterna äter jag dagen efter ihop med en stor skål sallad.

Pitabröd
3 stycken normalstora
1,5 dl durramjöl
1,5 dl rårismjöl
0,75 msk fiberhusk
0,75 tsk bakpulver
1/2 msk honung/agave för veganskt
1 msk olivolja
3 dl vatten
0,3 tsk salt
extra durramjöl till utbakning
Ugnen 250 grader. Börja med att hälla upp vatten och blanda i olivolja och honung i en skål. Ta sedan en ny skål och landa ihop alla torra ingredienser vartefter du häller ner den i vattenskålen. Blanda ordentligt och fort. Låt stå i ca 15 minuter och bindas samman. Klicka sedan ut till tre pitabröd med ca 0,5 cm tjocklek på ett bakplåtspapper och skjuts in högt upp i ugnen i ca 10-15 minuter, eller tills fin färg. Låt svalna på galler innan du skär upp dem.

Mejerifri vitlökssås (LCHF + PALEO)
0,5 dl majonnäs (gör gärna din egen för renare innehåll)
0,7 dl fet kokosmjölk (det vita lagret om det är separerat)1-2 vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
salt
peppar
en stor nypa torkad timjan

Vispa ihop allt och servera kall.