Holy moly, det inplanerade kvällsjobbet igår byttes ut mot ofrivilligt tidig sömn i samband med nattning. Vaknade upp en snabbis, svarade på sms och somnade om som en stock igen. Därav så åker detta megagoda glassrecept upp nu på morgonkvisten istället. Mitt mål är som ni vet att lyckas bygga upp ett spännande receptförråd på nyttigare sötsaker (min filosofi är att det ska vara lägre i sockerarter och högt i näring) som ska få våra barn att växa upp hemma utan vitt socker men utan att känna att de ”missar” något. Jag är övertygad om att denna kulturella sockerchock som vi låter våra barn växa upp i är en starkt präglad vana som bara vi som föräldrar kan hjälpa dem att förebygga genom att vägleda dem in i ett annat tankesätt. Genom att visa dem att det finns så mycket bättre alternativ och lära dem förstå skillnaden på fabricerade socker- och kemikaliebomber och godsaker/mat som får dem att må bra. Äter du LCHF eller helt enkelt vill söta med något annat än dadlar så väljer du en annan sötning. 🙂

CHOKLADFUDGEGLASS PÅ PINNE

5 stycken

2 dl cashewnötter (blötlagda i vatten i minst 6 timmar, jag lägger dem över natten)

250 ml kokosgrädde (jag köper Garants då den inte är skickad och krämig rakt igenom)

10 dadlar – blötlägg gärna i hett vatten i ca 10 min för att underlätta mixandet (vill du ha mer sötma så öka mängden- äter du LCHF eller önskar annan typ av sötning så rekommenderar jag ca 1/2 dl, prova dig fram och smaka av smeten)

3 msk rå kakao

en stor nyss salt

en stor nypa kanel

chokladöverdrag: kokosolja + kakao (gärna rå)

Börja med att skölja av cashewnötterna och sila bort vattnet. Häll i dem i en matberedare/mixer (ej stavmixer) ihop med kokosgrädden, kakao, salt och kanel – mixa tills du får en slät smet. Viktigt är att du har blötlagda cahsews då det kommer göra konsistensen smet. Det kan ta ett par minuter så låt den stå på tills det är slätt rakt igenom. Häll sedan i dadlarna (utan vattnet) och mixa igen tills dadlarna har blivit genommixade. Häll upp i glassformar och stoppa in i frysen i minst 5 timmar. Jag använder giftfria i stål från Onyx (inköpta på Leva Reko). Ta fram en stund innan du ska äta dem för att skapa chokladöverdraget. Förbered chokladen genom att enkelt smälta kokosolja på låg temperatur och blanda i kakao till en jämn chokladsmet. Om glassarna inte vill släppa från formen så prova att spola lite vatten på formen. Doppa sedan glassen en och en i chokladsmeten (alternativt ta hjälp av en sked och häll över) – det bör stena direkt. Eventuellt sprinkla lite hackade nötter på direkt vid chokladdopp. Servera och njut! ♡