Hej på er, som ni vet försöker jag att dryga ut matsedeln med en god soppa en gång i veckan eller åtminstone varannan vecka. Det är ett enkelt sätt att få i sig grönsaker, lätt att göra vego, snabbt att tillaga och himla billigt för plånboken! I Frankrike fick vi smaka på en fantastisk ärtsoppa av Carol som touchat den med basilika, vilket såklart fick mig inspirerad att hitta på ett smaskigt recept med just dessa komponenter – och vitlök (bara för att det är så himla gott och nyttigt). Jag gjorde den mjölkfri, men äter du mejerier kan du absolut välja grädde istället för kokosgrädde/kokosmjölk. Det blev hur gott som helst och lär återkomma i matsedeln inom en snar framtid (samt bli en storfavorit under höstsäsongen).

GRÖN ÄRTSOPPA MED VITLÖK & BASILIKA

4 portioner

750 gram frysta gröna ärtor

6 dl vatten

1/2 dl olivolja

2 dl krämig kokosmjölk/kokosgrädde eller vispgrädde om du äter mejerier

3 vitlöksklyftor pressade

1 stor näve basilika

salt + peppar

ev. 1 cm färsk, skalad och hackad ingefära

Börja med att koka upp ärtor, vatten och salt i en kastrull. Koka i ca 10 minuter. Häll i olivolja, kokosmjölk, vitlök, basilika, peppar och eventuellt ingefära och låt puttra i ytterligare 5-10 minuter. Sätt sedan i en stavmixer och mixa soppan slät. Vill du ha den lite lösare så späd med mer vatten, annars låt puttra några minuter till innan du tar av den och serverar den. Jag toppade med lite sesamfrön, pumpakärnor och en klick färskost (skippa detta om du inte äter mejerier). Mums!