På fredag är årets kanske somrigaste dag här – midsommar! Och jag tänkte bjussa på ett riktigt omtyckt recept som vi har bjudit våra familjer flitigt på de senaste midsomrarna, påsk och jularna. Den går nämligen hem hos de allra flesta! receptet är ett omgjort klassiskt recept som jag gjort glutenfritt. Vill du göra det LCHF-vänligt kan du välja ett av mina andra bröd men min absoluta favorit är med mitt teffbröd (du hittar mina brödrecept listade här nedanför). Gör denna goding med fördel dagen innan så att den hinner stå och safta till sig. Hoppas ni provar den, ni kommer inte bli missnöjda! 🙂

GLUTENFRI SKAGENCHEESECAKE
1 tårta (använd springform)
Brödbotten
ett par skivor av mitt teffbröd (fri från gluten och mjölk) eller mitt formfranskarecept som du halverar och gör frallor av istället (fritt från gluten och mjölk, samt LCHF + PALEO)
en klick rumsvarmt smör

Välj ett av mina brödrecept, ta ett par skivor eller 1-2 frallor av dem och smula ihop med det rumsvarma smöret till en brödig röra. Pressa ner till en botten i springformen och ställ i kylen.

Smeten
400 g räkor med skal
3,5 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
300 gram färskost (Arla samt Garant har båda en ekologisk variant utan tillsatser på 150 gram/styck)
0,75 dl finhackad dill
2,5 msk röd stenbitsrom
0,75 dl finhackad rödlök
4,5 stycken gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Skala och hacka räkorna grovt och blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner dillen, rödlöken och stenbitsromen. Krama ur gelatinbladen och värm resten av crème fraichen försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnering:
Räkor
1 citron
1 burk röd stenbitsrom
dill
Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar. NJUT!