Nu närmar sig kanelbullensdag och för många är den svenska kanelbullen helig. Här hittar ni mitt supergoda kanelbullerecept och här mina raw kanelbullebollar, men idag tänkte jag dela med mig av en ”kanelbulle” i modern tappning. Nämligen en krämigt god och raw cheesecake med kanelswirl på pekannötsbotten. Vegansk, paleoitisk och fri från gluten/mjölk/vitt socker/ägg. Och enkel att baka, det gillar vi!

Bakar du denna eller någon annan av mina recept är du varmt välkommen att dela med dig av hur du gillade det i kommentarsfältet. Tagga gärna era bilder med #organicbymommy när recepten kommer till liv i era kök. ♥

RAW KANELBULLETÅRTA
6-8 bitar

Botten:
6 dadlar
4 fikon
1,5 dl pekannötter
1,5 dl sötmandel
0,75 tsk äkta kanel (Ceylonkanel)
en stor nypa salt
1 msk kokosolja

Mixa allt i en blender på lägre effekt till en smulig konsistens (behöver alltså inte vara en jämn smet). Tryck ut i en springform (gärna med bakplåtspapper i botten för att kunna ta av lättare) – jag använder en 18 cm springform.

Smeten:
4 dl cashewnötter (blötlägg i minst 4 timmar och gärna över natten = tricket till att göra en jämn/krämig smet)
1 msk citronsaft
1 dl vatten
0,4 dl honung/agave*/lönnsirap*
1 dl kokosolja
1 tsk mald kardemumma
0,75 tsk vaniljpulver
*= vegansk

Mixa allt i en kraftfull blender/mixer till en jämn och krämihg smet (tar ca 3-5 minuter). Häll sedan hälften av smeten över botten och ställ resten åt sidan medan du gör kanelfyllningen.

Kanelfyllning:
6 dadlar
0,5 dl vatten
0,25 dl kokosolja
1,75 tsk äkta kanel (Ceylonkanel)

Mixa alla ingredienser till en jämn konsistens (dadlarna ska vara helt uppmixade och inte bitar). Klicka sedan ut kanelfyllningen över smeten i formen och sprid ut den med en sked. Jag brukar ”swirla” runt den i krussidulliga former. Häll sedan andra hälften av smeten över och ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar. Ta ut direkt till servering och pudra gärna lite kanel över som dekoration.