Innan jag la om min kost till glutenfritt så hade jag en gränslös och destruktiv kärlekshistoria med vår svenska brödkultur, jag var en så kallad ”mackoman”. Till frukost kunde jag utan tvekan äta två, tre eller fyra mackor köpebröd, och därmed starta dagen med härligt vetemjöl, mysigt socker och trevliga tillsatser. Och i USA kunde jag köpa hem bagels (vilket är ett rätt stort bröd) och äta ett par stycken utan att jag egentligen var hungrig bara för att det var gott (och såklart gav blodsockret en fin kick upp och ner). Numera saknar jag nästan aldrig vanligt bröd, men en sort som alltid har legat mig varmt om hjärtat är just tunnbröd. Speciellt under denna årstid då det är den perfekta matssäcken till utflykten. Därför är jag så enormt glad och stolt över att kunna bjuda er på (enligt mig) de godaste tunnbröden någonsin (som faktiskt är fria från gluten, mjölk, nötter, jäst och ägg). Jag bakar dem nu en gång i veckan (både som tortillas till tacos, frukostbröd och matssäck då vi gör mycket utflykter) och njuter varje gång av att inte längre behöva sakna den gamla köpevarianten. Och ja, de är sådär perfekt rullbara! 🙂 Dessutom är de faktiskt väldigt enkla att göra, själva utbakningsdelen och stekningen är det som tar en stund men när man kommer in i det så går det av bara farten. Mitt tips är dock att se till att inte ha lite tålamod i början bara, jag lovar att det är värt det! 

TUNNBRÖD
6 stycken


0,75 dl rismjöl + till utbakning
1 dl glutenfritt havremjöl (jag mixar gf havregryn fint till mjöl)
1 dl durramjöl
1/2 tsl salt
1,25 msk fiberhusk
ev. lite honung (ej för vegansk)/lönnsirap/agave
3 dl veg. mjölk (ex havre, cashew eller mandel)
1 msk neutral rapsolja/kokosolja
 Blanda alla torra ingredienser först, klicka eventuellt i lite honung och häll i mjölk och olja. Vispa direkt med elvisp till en jämn smet och låt stå i 30 minuter för att bli fast. Ta därefter fram en stekpanna och sätt på medelvärme. Använd rikligt med rismjöl för att baka ut degen platt, går den sönder så knäda in lite mjöl och platta ut igen. Stek dem sedan en och en tills de fått lite fin färg på båda sidor och stelnat. Lägg dem på ett fat och låt dem svalna innan förtäring. Njut!