En dryck som tog mitt hjärta för många år sedan är den indiska tedrycken Chai Latte med sina kryddiga inslag av kardemumma, kanel, nejlika, vanilj och ingefära. Numera tycker jag den är alldeles för söt för att beställa på café, men jag gör den mer än gärna hemma på en god nötmjölk och honung/agave. Då chaikryddorna är våra typiska svenska julkryddor så blir detta en fantastisk vinterdryck att värma sig med under de kalla månaderna.

Och då kryddorna boostar vår kropp enormt med sina hälsoegenskaper så tror jag inte att det är en slump att de länge har använts här i Norden under årets mörkaste och kallaste tid. De är nämligen fantastiska med sina immunsfrämjande, antibakteriella och cirkulationsstärkande egenskaper. De innehåller rejäla antioxidanter och är även riktiga välmåendeshöjare. Kryddnejlika är nämligen känt för att innehålla ett ämne som påverkar seratoninet positivt i kroppen och gör oss gladare (och bra vid exempelvis depression och migrän). Med andra ord så är denna goda chai latte inte bara riktigt god utan även härligt hälsosam! ♡

CHAI LATTE
2 glas

3 dl veg. mjölk (välj mandelmjölk för mer skum)
2 dl vatten
1 påse ekologiskt svart té (skippa om du inte vill ha té i)
1/2 msk  agave, lönnsirap, honung* eller sötströ (för LCHF) – justera för önskad sötma
1,25 tsk chaikrydda (kryddblandning längre ner)

Stavmixa mjölk, vatten, sötning och chaikrydda och häll i en kastrull. Lägg i tépåsen och värm upp under ett par minuter innan du häller upp drycken i två koppar och pudrar med lite kanel. Njut!CHAIKRYDDA (räcker till många koppar, förvara i glasburk)
2 msk mald kanel
1/2 msk mald ingefära
1/2 msk mald kryddnejlika
2/3 msk mald kardemumma
1 tsk vaniljpulver