Organic By Mommy

Happy food instead of crappy food

BUNKRA UPP MED HÄLSOKOST!

Nytt år -nya hälsomål! Ett av mina bästa tips för att boosta upp motivationen att bygga eller förbättra sin livsstil och hälsa är att rensa ut skräp ur skafferi och hem -och fylla på med nya härliga, näringsrika produkter och råvaror. I somras skapade jag en enkel guide där jag listade mina absoluta måsten i skafferiet (du hittar den även längre ner). Känns hela biten med nyttig matlagning och bakning väldigt okänd så tänk såhär: Allt är en vanesak, ta ett steg i taget och det viktiga är att bara börja någonstans.

Förutom hälsosamma bak- och matlagningsprodukter så är kosttillskott alltid en prio här hemma! Lite längre fram kommer jag dela med mig lite mer detaljerat om vad jag använder, hur det varierar i olika perioder och varför. Men tills dess vill jag ändå tipsa om vad som jag anser alltid bör finnas med som det dagliga kostintaget. Behöver man verkligen kosttillskott? Kan man inte bara äta varierat istället? Jag önskar att svaret var så enkel som att en varierad kost kommer ge din kropp allt den behöver, men om vi realistiskt ser till hur en dags matintag i den ofta stressiga vardagen ser ut OCH hur mycket av den mat vi köper faktiskt kommer från näringsfattig, överodlad jord så saknar innehållet långt ifrån de ämnen vi behöver. Och därav är kosttillskott ovärderliga i en stark hälsa, om du frågar mig! Du bör fortfarande äta varierat, definitivt! Försök tänka att du har minst tre olika färger på din tallrik och gärna så lite beige/gult som möjligt.

Så vilka tillskott av vitaminer, mineraler och andra ämnen bör man välja och vilken sort? Här nedanför har jag listat en basic guide på vad jag anser är en bas av kosttillskott samt vilka märken jag använder.

 • D-vitamin (vi lever utan sol en stor del av året, inte konstigt att många av oss mår sämre under höst/vinter/vår och immunförsvaret sjunkar – vi är beroende av sol och bildning av Dvitamin). Jag använder D-vitamin (5000 IE i styrka) från Holistic (klicka här) till mig och barnen Holistics D-vitmamindroppar (klicka här) (sluta absolut inte ge dina barn D-vitmanin vid 2 års ålder).
  D3-vitamin, 5000 IE, 90 kapslarD3-vitamin droppar, 50 ml.
 • Omega 3 (en livsviktig fettsyra som är ytterst nödvändig för hjärna och hälsa, idag får vi i oss fruktansvärt lite i och med att det är svårt att köpa bra fisk + att odlad fisk saknar det). Jag använder antingen flytande fiskleverolja från Arctic Med (klicka här) eller kapslar från Ecolomega (klicka här) (världens första ekologiska fiskleverolja).
  ArcticMed Omega-3 Premium, 300 mlEcolomega Omega-3 Fiskolja ,120 kapslar EKO
 • Mineral- & vitaminsammansättningar Jag använder Holistics Multimineral (klicka här) eller en bas av vitaminer/mineraler från Alpha plus (klicka här) i sorten MAMMA som gravid/ammandes, KVINNA eller MAN
  Mamma Vital, 100 tabletter
 • Probiotika (80% av vårt immunförsvar sitter i våra tarmar, snacka viktigt att låta dem vara i balans! Med den kost, stress och andra moderna livsstilsfaktorer vi har i dagens samhälle så är våra tarmar ofta helt åt skogen och behöver boostas med bra magbakterier. Ett måste!) Jag använder oftast Probioplex från Helhetshälsa (klicka här) eller favoriten LactoVitalis från Holistic (klicka här).
  Probioplex, 150 kaps
 • Magnesium: ,Eller som jag väljer – mixen av kalcium och magnesium,  bidrar till att bibehålla normal benstomme, muskelfunktion och energiomsättning. Ofta har vi en alldeles för låg nivå i vår kropp vilket ger symptom som trötthet, sömnproblem, sötsug, muskelkramper, huvudvärk med mera. Jag anväder Great Earths Cal/Mag (klicka här) eller SuperMagnesium från samma märke (klicka här).
  Super Cal-Mag, 600/300 mg, 100 tabletterBARNENS TILLSKOTT:
 • Vitmaminer/mineraler: Dunderpulver med smak av hallon från Helhetshälsa (klicka här) innehåller en mängd hälsohärligheter för de små kropparna och jag slänger i ett kryddmått i varm mandel/havremjölk eller i smoothien på morgonen. (Klicka här). Eller tuggtabletter från Animal Parade (klicka här).
 • Omega 3: (samma som för oss vuxna -den ovan, jag kör ofta i flytande Omega3 i Jonathans smoothie)
 • Probiotika: LactoVitalis Kids tuggtabletter från Holistics (klicka här)
 • D-Vitamin: Som jag skriver ovan så är det ett självklart val att fortsätta ge barnen D-Vitamin dagligen efter de fyllt 2 år, dit BVCs rekommendationer sträcker sig. Vi vuxna är i stort behov av D-Vitamin större delen av året här uppe i norr, givetvis är då även barnen det. Vi ger D-vitamindroppar från Holistics (klicka här).
 • Samtliga av ovanstående produkter finns att köpa på Bodystore – klicka här!

Baktillbehör:
Fiberhusk (till bröd och bakning, är egentligen malda physsiliumfrön  och binder samman degen -ett måste i det glutenfria köket)
Bakpulver
Bikarbonat
Vaniljpulver (ej vaniljsocker utan vanilpulver – Urtekram)
Raw kakao (man kan självklart ha vanlig kakao men den råa har så mycket mer näringsämnen kvar då den inte hettas upp lika hårt – Rawfoodshop.se)
Kokosflingor

Mjöler & gryner:
Mandelmjöl (Bioterra’s)
Kokosmjöl (Rene Voltaire eller Aman Prana)
Durramjöl (deCarla)
Teffmjöl (deCarla eller Biofoods)
Bovetemjöl (Saltå kvarn)
Rismjöl (Biofood)
Majsmjöl (Biofood)
Glutenfria havregryn (Sempers ekologiska 1 kilos påse -köpt på Willys/Ica)

Sötning:
Dadlar
(min mest använda sötning ihop med honung)
Honung
 (för veganskt så välj agave/lönnsirap)
Kokossocker (en lite lyxigare sötning som jag använder mer sällan)

Nötter & frön:
Cashewnötter
Mandel
Sesamfrön
Pumpakärnor
Solroskärnor
Linfrön
Chiafrön

Superfoods:
Gojibär
Lingonpulver
Gröna pulver (vetegräs, matcha, chlorella, spirulina -ofta från Rene Voltaire)

Övrigt:
Kallpressad kokosolja (kallpressad = den som doftar kokos och innehåller flest näringsämnen – René Voltaire)
Kokosmjölk/kokosgrädde (jag köper Garants tetrapack, ej ekologisk men bästa innehållet, konsistens och förpackning)
Mörk choklad (jag har Vivanis 92% choklad utan socker/mjölk)
Krossade + passerade tomater
Kikärtor
Kallpressad olivolja
Kallpressad rapsolja
Vitvinsvinäger (det ihop med olivolja + örtsalt hottar upp vilken sallad som helst)
Röda linser (toppen som bas i vegetariska grytor och soppor)
Quinoa
(istället för ris/pasta)
Hirs
(istället för ris/pasta)

Kryddor:
Buljonger (min all around favorit är Eko Lantbuljong från Biofood eller René Voltaires som jag köper i stor burk)
Äkta kanel (s.k. Ceylonkanel)
Kardemumma
Oregano
Timjan
Spiskummin
Curry
Himalayasalt
Havssalt i flingform

Samtliga av ovanstående råvaror finns att köpa på Bodystore (klicka här)!

Föregående

RAW CHOKLADFUDGEKAKA MED HAVSSALT (+ VALBAR PROTEINGÖMMA)

Nästa

BULLET CHAI, ELLER FETTCHAI PÅ SVENSKA.

8 Kommentarer

 1. Kasia

  Otroligt inspirerande att få läsa om dina favoriter! Tack för alla härliga inlägg!

  Har liten fundering kring D-vitamin. Stämmer det att det bör tas i någon olja/fett för att kroppen ska ta upp vitaminet?

  Hur tänker du kring multivitamin? Behöver man det? Blir det inte kanske för mycket av allt om du förstår vad jag menar? Tycker det är svårt att veta själv vad man behöver.

  Väntar med spänning på min beställning från din shop. Ett nytt doftljus, yey 🙂

  Ha det så gott fina Louise!
  Kasia

  • organicbymommy

   Tack snälla fina du!
   Ja precis, därför tar jag dem alltid i samband med frukost och därmed fettintag! 🙂 Jag tänker att det absolut behövs en bra mineral/vitaminmix då vi får i oss på tok för lite av vad vi behöver i vår kost. Vad härligt! Kram på dig!

 2. K

  Hejsan!
  Undrar, ger du någon av de kosttillskotten, förutom d-vitamin, till sonen? Omega 3 tex.

 3. Julia

  Hejsan!
  Jag har sedan jag läste denna listan köpt D-vitamin, Omega3, Probiotika, Magnesium och chlorellatabletter. Hur är det bäst att inta dessa? Alla tillsammans på ex kvällen, och i samband med mat? Tacksam för svar!
  Jättebra blogg!!

  • organicbymommy

   Hej och tack snälla! Härligt! Jag äter D-vitamin iom frukost, Omega3, mineral/vitaminmix, chlorella + probiotika iom middag och Magnesium innan läggdags. ;.)

 4. Beata

  Hur ofta äter du alla tillskott ? Varje dag eller hur gör du ? 🙂

  • organicbymommy

   Ja precis, jag äter dem varje dag! 🙂 D-vitamin till frukost, Omega3, mineral/vitaminmix + probiotika till middag och Magnesium innan läggdags.

  • organicbymommy

   Ursäkta för sent svar, jag tänkte att jag ska göra ett inlägg med lite mer konkret info kring hälsokost. Men jag äter allt dagligen ☺

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén