Behöver du ny spännande frukostinspo? Vad sägs om att starta dagen med en härlig äppelpaj frukoststyle?!

De flesta av oss har nog hört det kända uttrycket ”an apple a day keeps the doctor away” och enligt en stor svensk studie med 75 000 kvinnor visar att ett högt intag av päron, äpplen och gröna bladgrönsaker markant minskar risken för stroke. En annan studie visar att kvinnor som åt ett äpple om dagen hade 28 procents lägre risk att utveckla åldersdiabetes. Det finns även studier som tyder på att äpplen minskar risken för att drabbas av tarmcancer och bröstcancer. Den riktigt tydliga kopplingen finns mellan äpplen och lungcancer, det är visat att regelbunden konsumtion av äpplen förebygger lungcancer. Äpplen motverkar också astma, diarré och förstoppning. Spännande! Så varför inte starta dagen med en härlig mini äppelpaj även fylld med fina fetter från mandel och kokosolja/smör och rik på antioxidanter från äkta kanel? Obs! Om ditt blodsocker är väldigt känsligt för fruktsocker så rekommenderar jag dig att starta dagen med något med lägre kolhydratshalt och desto mer fett. Hoppas det ska smaka!

Ps. Kommer ni ihåg min populära mugcake med smak av äppelpaj från 2016? Den hittar ni här! ♥

ÄPPELPAJ FRUKOSTSTYLE
2 portioner

1 ekologiskt rött äpple
50 gram smör*/kokosolja
1 dl mandelmjöl
1 dl havregryn/bovetegryn
en stor nypa flingsalt
2 tsk äkta kanel (Ceylonkanel)
1 tsk mald kardemumma
ev. 1 tsk honung*/agave/lönnsirap
*ej vegansk
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skära äpplet i små bitar och ta bort kärnhuset. Ta fram två små ugnssäkra skålar och smörj med lite av kokosoljan/smöret inut skålarna. Lägg sedan i hälften av äpplebitarna i respektive skål. Blanda mandelmjöl, havregryn, flingsalt, kanel, kardemumma och eventuell sötning i en skål och lägg sedan smuldegen över äppelbitarna. Baka sedan i ugnen i ca 15 minuter (håll koll på färgen). Ta ut och låt svalna en liten stund innan du äter den som den är eller vänder den upp- och ner över ett fat. Pudra gärna lite extra kanel över. Njut!