Det är snart påsk! Och att dela med mig av just detta recept ger mig faktiskt lite fjärilar i magen, dels för jag vet att det kommer sprida så mycket nyttigare njutning kring den annars så traditionellt sockerbombade högtid. Och inte minst för att jag vet att vi är många som äter hälsosammare eller veganskt och som saknar den tyska godisklassikern toffeffee. Så här kommer den i nyttigare och veganiserad tappning -med en ljuvlig smak! Jag ger er en ”cup” av seg kola, gömd hasselnöt i krämigt len chokladfudge och toppad med mörk choklad. Sååååååååååå gooooood! Och ja, den är definitivt en mer lyxig sötsak då den innehåller en hel del sötning i form av kokossocker samt antingen agave, lönnsirap, honung* eller fibersirap –men, du slipper ämnen som socker, palmolja, glukossirap, vasslepulver, fuktighetsbevarande medel: sorbitolsirap, kondenserad skummjölk, mjölksocker, skummjölkspulver, rörsockersirap och sojalecitiner i kass kvalitet för en dyr peng och istället med detta recept en hel del riktigt bra råvaror som också gynnar hälsan. Dessutom är den LCHF/PALEO. Med andra ord en obeskrivt mycket bättre godsak att njuta av till påsken (och annars med för den delen)!
NYTTIGARE TOFFEFEE
25-30 stycken eller fler beroende på hur stora du gör dem

KOLABOTTEN

100 gram kokosolja
2,5 dl kokossocker (för LCHF: sötströ eller björksocker)
0,75 dl agave/lönnsirap/honung*(fibersirap för LCHF)
2 dl fet kokosmjölk (den vita feta delen)
en stor nypa salt
*Ej vegansk
+ hasselnötter
Börja med att smälta kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Rör sedan i kokossocker, honung/agave, kokosmjölk och salt och låt stå och puttra under omröring i minst 25 minuter och tills dess temperatur är runt 120 grader. Häll sedan ut kolasmeten i en skål, låt svalna i rumstemperatur innan du ställer in den i frysen i 1 timma för att få en fastare konsistens att jobba i. Ta fram önskade formar (jag använder små silikonformar i minimuffins-size, jag rekommenderar att du skippar pappersform då kolan lätt sätter sig fast) och ta ut kolasmeten ur frysen, den smälter lätt till lös konsistens så grabba tag i en sked, gräv upp önskad mängd och klicka i i dina formar. Lirka sedan upp kolasmeten så att den täcker sidorna (likt ett pajskal). Tryck därefter i en hasselnöt i mitten och ställ in i frysen igen.
CHOKLADFUDGE
120 gram hasselnötssmör (eller mandelsmör/jordnötssmör -obs jordnöt är ej paleo)
1,5 – 2 msk honung*/lönnsirap/agave (fibersirap för LCHF)
0,5 dl kakao (gärna raw)
0,25 tsk flingsalt
0,4 dl kokosolja (i smält konsistens)
*ej vegansk+ mörk choklad utan socker/mjölk (jag använder Vivanis 92%-iga)

Om du inte har nötsmör hemma så kan du enkelt gör ditt eget genom att köra 120 gram nötter i en matberedare i ca 4-5 minuter tills att det fått en ”nötsmörig” konsistens, dvs oljan börja komma ur nöten. Mixa sedan allt i en matberedare eller mixer tills smeten har fått en slät konsistens. Ta då ut dina kolaformar och fyll dem med chokladkrämen. Ställ sedan in dem i frysen igen tills de svalnat. Avsluta med att smälta den mörka chokladen och hälla lite över varje toffefee. Förvara i frysen fram till servering. I rumstemperatur blir de fort mjuka, vilket såklart är precis lika gott men äts då bäst med sked. Blir det ojämn mängd av exempelvis chokladfudgen kan du alltid hälla över den i en liten skål, ställa in i kylen och avnjuta som den är. Njuuuut!