Våren är här och med det vankas det ofta snart firanden och festliga sammankomster av en rad olika slag. Och till det bjuds gärna tårta. Något som många upplever när man justerar om sin kost till glutenfri, sockerfri, mjölkfri, vegansk eller tja, allihop tillsammans, ofta saknar är just ett riktigt schysst tårtrecept. Och om man lyckas skapa något så blir det tyvärr ofta en ”helt-okej-för-att-vara-nyttig”-version av the real deal. Därför är jag megaglad över att kunna ge er ett obeskrivt gott, ja skulle nog till och med vilja slå till med obeskrivligt för jag hade aldrig kunnat drömma om att skapa en så jädrarns god tårtbotten. En tårtbotten som verkligen smakar och beter sig som ”the real deal”, ja utan att då egentligen vara just det. Denna tårtbotten är fri från gluten, vitt socker, mjölk och nötter och ja, den går att göra vegansk! Wihoooo! För den som inte känner till det relativt nya fenomenet av ”aquafaba” så betyder det egentligen bara kikärtsspad och fungerar oftast precis som ett ägg i bakning. Häftigt va? Du köper dig helt enkelt en tetra med kokta kikärtor (dvs, de som inte är torkade kikärtor) och låter spadet rinna av i en kopp och därefter använder du det som substitut för ägg i olika sammanhang. Hur fiffigt som helst! Kikärtorna sparar du och lagar något annat av, så som min fenomenalt goda kikärtsgryta med belugalinser och spenat (klicka här) eller en himmelsk hummus. Min erfarenhet är att en tetra med kikärtor oftast brukar innehålla cirka 1 dl spad, som då lite latinskt fancy kallas ”aquafaba”. Hur som helst, stoooort lycka till med tårtbakningen! ♥

Får mitt recept liv i ditt kök? Lämna gärna en kommentar under aktuellt receptinlägg och berätta vad du tyckte och tagga gärna din bild med #organicbymommy. ♥

TÅRTBOTTEN
2 lager

4 ägg* eller 2 dl aquafaba (kikärtsspad – läs ovan)
2 dl kokossocker eller björksocker
1 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
1,5 tsk bakpulver
kokosolja + potatismjöl att smörja formen med

18-22 cm springform
_________________________

Börja med vispa ägg/aquafaba och kokossocker/björksockerpösigt i en bunke (här pratar vi minst 5 minuter för att vispa in luften så att din botten blir häligt fluffig).

Blanda potatismjöl, rismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant mjölad med potatismjöl.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-40 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är redo, låt den svalna helt och skär den sedan i två-tre lager.