Inlägget innehåller annonslänkar via Bodystore för att ni enkelt ska kunna hitta ingredienserna som används i receptet

Denna älskade rawa sommardröm har hängt med oss i över tre år och jag älskar den fortfarande minst lika mycket nu som första gången jag skapade den. På bilden ser ni den i nivåtårta (dubbelt recept) på dessertbordet vid Viviannas namnfest, men genom att följa receptmängden nedan så blir det en cheesecake som passar perfekt 20 cm springforms-storlek. Botten är av smulig söt kardemumma följt av ett lager krämig raw citroncheesecake och därefter ljuvlig halloncheescake. Så älskvärd! Och busenkel att göra – japp, du kommer bli förvånad. Obs! Glöm inte att blötlägga cashewnötterna och när du sedan mixar dem så låt det ta minst 4-5 minuter, de momenteten är mämligen avgörande för att få till en krämig konsistens.

Personligen älskar jag den i krämig cheesecake-konsistens som den får av att stå i kylen, men du kan även göra den till en frosen variant genom att istället välja frysen. Hoppas den ska smaka!

RAW CITRON- & HALLONCHEESECAKE MED KARDEMUMMABOTTEN
ca 8-10 portioner

Botten:
3 dl mandel
24 färska dadlar utan kärnor
0,75 tsk salt
2 msk kokosolja
Kryddblandning [1 tsk kardemumma + 1 tsk kanel + 2 krm vaniljpulver]


Mixa mandeln i en mixer till grova bitar. Hacka dadlar och häll i dem tillsammans med salt, kokosolja och kryddblandningen i mixern med mandel. Mixa till en smulig smet som du sedan trycker ut och plattar till i en pappersklädd form. Jag använder en klassisk brödform. Ställ sedan in i frysen medan du gör cheesecakesmeten.
Cheesecakesmet:
6,5 dl cashewnötter blötlagda minst 5 timmar – helst över natten
2 dl + 1 msk citronjuice (ca 3-4 citroner – eller från en flaska eko citronjuice)
1,5 dl smält kokosolja
4 msk agave/ honung*
5 dl färska hallon (använder du frysta så ska de vara helt upptinade)
Ev. Ett par matskedar rödbetsjuice för intensivare färg
Blötlägg cashewnötterna minst 5 timmar innan och helst över natten. Häll av vattnet från nötterna och dem, citronjuice, vaniljpulver, kokosolja och honung i en mixer och mixa tills det blir en slät smet. Det kan ta uppemot 6-7 minuter. Ta ut formen från frysen och häll på hälften av cheesecakesmeten i ett jämnt lager. Ställ in formen i frysen igen. Häll därefter ner alla hallon i sista halvan med smet och mixa tills den är slät.  Här kan du eventuellt hälla i rödbetsjuice för en ännu intensivare rosa färg, och mixa igen. Ta ut formen igen och häll över hallonsmeten. Ställ i frysen för att få frosen cheesecake (som glasstårta men glöm ej att ta fram en bra stund innan servering för lite tining) eller i kylen för vanlig cheesecake-konsistens.