Ibland tänker jag att bilder talar sitt tydliga språk, så till den milda grad att inga ord behövs. Så är fallet med denna ljuvliga dulce de leche, eller som vi säger på svenska – ”karamelliserad mjölk”. Drömmig kolasås väljer jag att kalla det för. Dess härlighet strålar så tydligt igenom bilden att man inte behöver mala på om hur enormt gott den smakar eller hur magiskt fint den passar i diverse olika desserter, men för den som ändå vill ha det bekräftat i ord: den är ren njutning för smaklökarna. Den klassiska typen består av komjölk och socker plus ett antal tillsatser och iklädd en konservburk, min består av kokosgrädde och agave (eller fibersirap för LCHF eller lönnsirap/honung för den som önskar) och kokas ihop smidigt medan du gör annat i köket.

DULCE DE LECHE

500 ml kokosgrädde
0,75 dl agave/lönnsirap/honung*/fibersirap**

*ej vegansk, ** för LCHF

Häll upp kokosgrädden och sötningen i en kastrull och värm upp på medelvärme så att det småputtrar. Rör om då och då. Vätskan dunstar och när du nått önskad konsistens, vilket tar minst 30 minuter, så tar du av den från plattan och låter den svalna. Njut!