Här kommer tre (veganska) röror som passar utmärkt till hamburgare, tacos, wraps, sallader eller bara ljuvligt tillbehör till annat gott på tallriken. Soltorkade tomat-mayo, rödbetshummus och guacemole. Hoppas det ska smaka!

SOLTORKADE TOMAT-MAYO

MAJONNÄS GRUNDRECEPT:
1/2 dl kikärtsspad
2,5 dl neutral rapsolja (varmpressad utan smak)
1 tsk dijonsenap
2 tsk färsk citronjuice
Salt och peppar

+ 1 näve soltorkade tomater


Tips! Försök låta alla ingredienser ha samma temperatur, det gär du lättast genom att ställa fram alla ingredienser och låta dem få rumstempererat.

Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig majonnäs. Smaka av med salt och peppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås. Din majonnäs är nu klar. Mixa sedan i soltorkade tomater med en stavmixer och din tomatmayo är klar!


RÖDBETSHUMMUS

3 medelstora rödbetor (kokta och skalade)
1 paket kokta kikärtor (avrunna och avtorkade)
1,5 msk tahini
2 vitöksklyftor (avsmaka gärna med mer om du vill ha starkare)
3 msk olivolja
0,5 tsk salt (avsmaka)
1 tsk spiskummin (viktigt!)
1/2 dl citronsaft
ev. 1/2 dl vatten för lösare konsistens

Stavmixa allt till en jämn röra och servera kall. Njut!


GUACEMOLE

3 mogna avokados
1 dl hackad koriander
1/2 hackad röd chili
1 hackad tomat
1 hackad rödlök
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
salt + peppar


Mosa avokadon eller stavmixa den om du önskar slät konsistens. Blanda i koriander, chili, tomat, rödlök, vitlök, citronsaft, salt och peppar och smaka av.